Paștele luminat – sărbătoarea bucuriei - Omega Shop

Paștele luminat – sărbătoarea bucuriei

Paste Background

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Cea mai importantă sărbătoare creștină a anului, este amintirea vie a patimii, a morții și a învierii, întru eternitate. Ce altă dovadă mai mare a promisiunii împlinite a Mântuitorului să ai, când EL a lăsat un mormânt gol, prin asta demonstrând că există viață după această moarte, există renaștere, după ofilire. Hristos a izbândit cea mai strălucită biruință ce s-a văzut vreodată: biruința asupra morții și asupra răutății omenești. Hristos a Înviat și a biruit, pentru El și pentru noi. Murim pentru a învia și înviem pentru a trăi în veci cu Hristos. Prin suferință și moarte ne bucurăm de Înviere.

Paștele este o sărbătoare cu semnificație profundă pentru creștinii ortodocși, în care tradiția și, mai ales, masa festivă, păstrează familii aproape, chiar și în vremuri complicate, așa cum e acum. Din acest motiv, echipa Omega Catering vă dăruiește acest articol despre tradiții pascale. Mai mult chiar, vă dăruiește timp și vă este alături pregătind masa de Paște, pentru ca voi să faceți ce vă place sau să petreceți ore de calitate alături de cei dragi.

 

Despre tradiții păstrate

Oamenii trăiau cu nădejdea Învierii în toată Săptămâna Luminată, și în toată această perioadă respectau cu sfinţenie tradițiile. De Paşti, relaţiile cu oamenii se schimbau, iar cele cu Dumnezeu trebuiau să fie mai intense. Se făcea curăţenie generală, iar întreaga familie trebuia să-şi cumpere ceva nou, care trebuia purtat în noaptea de Înviere. Înnoirea anului marca renaşterea umanităţii. Această renaştere era obţinută prin purificare spirituală, prin post. În Ajunul Învierii, femeile pregăteau o căniţă cu apă, în interiorul căreia se punea un ou roşu, un ban de argint şi câteva fire de busuioc. În dimineața de Paști și pentru încă 7 zile toată familia se spăla cu apa din acea cană, pentru a fi feriți tot anul de boli sau farmece.

În această noapte sfântă, membrii familiei mergeau la biserică, purtând coșul cu bucatele tradiţionale gătite de gospodine. Spre dimineaţă, oamenii veneau spre case cu lumânările aprinse şi se înconjura casa cu sfânta lumină. În casă, se gusta câte puţin din alimentele sfinţite.

Paștile, care se traduc prin cuvântul „trecere”, sunt asemănate cu „trecerea” de la neființă la existență, în actul creației de la început. Învierea este ultima „trecere”, prefigurată de celelalte. Ea este „trecerea” desavârșită, pentru ca e trecerea noastră de la pământ la cer. Învierea reprezintă trecerea totală a creației de la moarte la viață.

Sărbătoarea Paștilor în Biserica Ortodoxă dă expresie acestei bucurii a luminii fără de sfârșit, izbucnită în existența omenească, odată cu întrepătrunderea vieții dumnezeiești în ea. Nu există imn pascal care să nu dea expresie acestei bucurii, născută din izbucnirea plinătății de lumină în terena noastră existență pământească. Lumina învierii nu este asemeni luminii fulgerului care străbate cerul de la răsărit până la apus, descoperindu-ne, doar pentru o clipă, ce înseamnă să te târâi prin întuneric, ci este o lumină statornică, de o adâncime de nedescris, care relevă cele de sus și cele de jos. Punctul final al călătoriei noastre a fost dezvăluit, credincioșii merg spre viața eternă întru Hristos, alături de un Dumnezeu al iubirii, care odată cu natura omenească a renăscut, într-o veșnică perpetuare, întreaga natură.

Paștele, în Bucureștiul de altădată

O imagine în alb-negru, cu forfota unei străzi centrale, ne poate introduce în atmosfera de dinaintea marii sărbători a creștinătății. Boierii bucureșteni, purtători de joben, cu floare la butonieră și batistă asortată, coborau grăbiți din calești sau din puținele automobile, îndreptandu-se către birourile sau magazinele lor. Doamne cârlionțate, cu pălării și umbreluțe, pentru ca soarele să nu le atingă gingașa față, alergau grăbite între magazinul de stofe și următoarea probă la noile rochii, croite și concepute special pentru ele. Paștele era sărbătoarea pe care boierii o celebrau cel mai mult, ajutați de vremea primăvăratică și soarele timid călduț. În tot acest timp, pe străzile lăturalnice, măcelăriile și magazinele de brânzeturi, delicatesele și mirodeniile erau la mare căutare. Slujnicele și fetele în casă se întreceau între ele cine găsește cele mai bune produse, la prețul cel mai corect, astfel încât în fiecare bucătărie boierească să fie belșug, iar conacul să devină renumit pentru mirosurile îmbietoare și gusturile alese cu care angajații își răsfățau stăpânii și musafirii.

Rețete pentru masa de Paști

Rețetele erau secrete și diligențele le purtau în scrisori. Produse proaspete soseau de pretutindeni, iar câte o doamnă parfumată șoptea unei prietene, la ureche, că tocmai obținuse secretul pentru drobul de miel desăvârșit, așa cum era preparat tradițional, iar cealaltă răspundea că secretul cozonacului, credea ea, ar fi doar la Paris, acolo de unde tocmai se întorsese, ca să fie alături de familie. Și da, știa ea bine, că pentru a fi pufos și umflat, cozonacul trebuia să aibă cel mai curat și mai alb zahăr. Timpul a trecut și astăzi rețetele tradiționale s-au împletit armonios cu amănuntele elitiste și gusturile pretențioase ale boierilor, acestea făcând ca mâncarea și prăjiturile să își mențină savoarea tradițională, la care s-au adăugat mirodeniile unei lumi bogate și prețioase.

Masa de Paște în Bucureștiul Nou – rapid, acasă cu Omega Catering

Tradiția se păstrează și în zilele noastre. Nici nu trebuie să gătiți sau să știți acele secrete culinare ascunse pe care le știau bunicii. Totul a devenit mai rapid și mai simplu, atâta timp cât există păstrători ai comorilor culinare care respectă cu sfințenie rețete tradiționale.

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lista Alergeni

Produsele noastre pot contine urme de:

1. Cereale care contin gluten (grau, secara, orz, ovaz, grau spelt, grau mare sau hibrizi ai acestora) si produse derivate
2. Crustacee si produse derivate
3. Oua si produse derivate
4. Peste si produse derivate
5. Arahide si produse derivate
6. Soia si produse derivate
7. Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza)
8. Fructe cu coaja (migdale, alune de padure, nuci, nuci Pecan, nuci de Brazilia, fistic, nuci de macadamia si nuci de Queensland) si produse derivate
9. Telina si produse derivate
10. Mustar si produse derivate
11. Seminte de susan si produse derivate
12. Dioxid de sulf si sulfiti în concentratii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru
13. Lupin si produse derivate
14. Moluste si produse derivate